Dokuz aylık tatlı ve heyecanlı yolculuğun sonunda minik yavrunu sağlıkla kucağına aldın. Emzirme, bakım rutinleri, uyku saatleri gibi telaş ve hevesle geçen ilk zamanların ardından şimdi yepyeni bir deneyim daha seni bekliyor: Bebeğinle ilk seyahatin! Bebekle seyahat deyince aklında binbir türlü soru canlanmış olabilir: Bebeğimi nasıl rahat ettirebilirim? Çok sıkılır mı, ağlar mı? Nelere dikkat etmeliyim? Yanıma neler almalıyım? Şimdi, bu soruları bir kenara bırak ve rahatla! Çünkü bebeğinle yaşayacağın bu eşsiz deneyime dair tüm detayları senin için bir araya getirdik.
Doğumdan Sonra Ne Zaman Seyahat Edebilirim?
Doğumdan sonraki süreç yenidoğan ile yaşama adapte olmak, duygusal geçişleri tolere etmek, fiziki toparlanma evresini atlatmak, anne-bebek bağını sağlıklı bir şekilde kurmak, uyku emzirme periyotlarına dikkat etmek gibi nedenlerle biraz yorucu geçebilir. Bu tatlı telaşların arasına yolculuk eklemek ekstra yorgunluk yaşamana neden olabilir. Ancak seyahat bu dönemde senin için bir zorunluluksa en erken ne zaman yolculuk planı yapabileceğini merak ediyor olabilirsin. O halde hemen söyleyelim, sağlık durumunda herhangi bir sorun bulunmuyorsa vajinal doğumdan 1-2 hafta, sezaryen doğumdan 3-4 hafta geçtikten sonra yorucu olmayan yolculuklar planlayabilirsin. Bebeğinle yapacağın seyahat için ise uzmanlar ilk 4-6 haftalık dönemin geçmesini öneriyor. Çünkü minik yavrunun bedeni ve bağışıklık sistemi henüz buna hazır olmayabilir. Yine de en doğru zaman için hem kadın doğum uzmanına hem de bebeğinin takibini yapan çocuk hastalıkları uzmanına danışman faydalı olabilir.
Bebekle Araba Yolculuğunun Püf Noktaları
Araba ile seyahatte en önemli konulardan biri güvenliktir. Bunun için bebeğinin kilosuna uygun bir oto koltuğu ya da puset kullanman ve arabaya doğru şekilde yerleştirmen oldukça önemli. Bu koltuklar konforlu olduğu için beslenme, uyku ve oyun periyotlarını burada geçirebilirsin. Emzirme zamanlarından sonra bebeğini tekrar oto koltuğuna ya da pusete koyabilir, yaşına uygun materyallerle keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsin. Arabada ağır, sivri ya da sert materyaller bulunuyorsa bunları yolculuk süresince ortadan kaldırmalısın. Ani hareketlerde ve fren gibi durumlarda tehlike yaratabilir.
Bebekle araba yolculuğunun en büyük avantajlarından biri ihtiyaç anında mola verebilmektir. Bebeğin yolculuk esnasında huzursuzlanırsa kucağına almak yerine küçük molalar vermeyi deneyebilirsin. Hava almasını, etrafı keşfetmesini sağlayabilirsin.
Bebekle Uçak Yolculuğunun Püf Noktaları
Doğumdan hemen sonra bir yolculuk planı yapman gerekiyorsa uçakla seyahat için havayolu şirketi ile görüşmen gerekebilir. Çünkü her şirket farklı bir prosedüre sahip olabilir. Genel olarak ilk günlerde yapacağın bir yolculuk için hekiminden rapor talep edebilirler.
Uçakla seyahatte basınçtan kaynaklı sorun yaşamamak adına bebeğini kalkış ve iniş esnasında emzirmen faydalı olabilir. Bebeğini mama ile besliyorsan biberonla mamasını verebilirsin. Bir diğer seçenek ise emziktir. Bunun dışında elbette seyahat esnasında bebeğin için gereken tüm malzemeleri içeren bir çanta hazırlaman gerek. Bu çantanın elinin altında olması işlerini kolaylaştırabilir.
Uçakla yolculukta bebeğin huzursuzlanabilir, tedirgin olabilir, beslenmeyi reddedebilir. Biberonla besliyorsan mümkün mertebe sık sık mama teklif etmelisin. Ek gıda dönemini geçtiysen meyve suyu, süt, su gibi içeceklerde sıvı alımını destekleyebilirsin. Bebeğin anne sütüyle besleniyorsa zaten yüksek ihtimalle emzirmeyi reddetmeyecektir. Uçakla seyahatte sarsıntı, fren gibi durumlar oldukça az olur. Bunu avantaja çevirerek bebeğinle keyifli oyunlar oynayabilirsin.
Bebekle Yolculuk Ederken Nelere İhtiyaç Duyulur?
Bebekle seyahat ederken pek çok şeye ihtiyaç duyabilirsin. Bakım ürünlerinden kıyafete, oyuncaklardan beslenme ürünlerine kadar birçok detayı göz önünde bulundurarak detaylı bir çanta hazırlaman gerekebilir. Hazırladığın çantayı yakınında, hatta elinin altında bulundurman ihtiyaç anında minik yavrunu bekletmeden sorunu çözmene yardımcı olabilir. Peki bebeğinle seyahat ederken yanına neler alman, nelere dikkat etmek gerekir? Senin için madde madde sıralayalım:
- Uzun bir yolculuğa çıkacaksan valizin dışında anlık ihtiyaçların için bir anne bebek bakım çantası hazırlamalısın. Kısa yolculuklar için zaten bu çanta yeterli olacaktır.
- Bakım çantası hazırlamadan önce bir liste yaparsan eksik çıkma ya da unutma ihtimalini en aza indirmiş olursun.
- Oto koltuğunun emniyetini sağlaman, arabaya doğru yerleştirmen ve bebeğinin emniyet kemerini daima takılı vaziyette tutman oldukça önemli. Kilo ve ayına göre puset de kullanabilirsin.
- Yolculuk boyunca pusette kalacak olan bebeğinin konforu için puset minderi kullanabilirsin. Beslenme ve yolculuk esnasında pusetin kirlenmesini önlemek için bir puset kılıfı bulundurabilirsin.
- Güneş ışınlarının etkili olduğu bir dönemde yolculuk yapıyorsan bebeğinin gözlerinin rahatsız olmaması ve konforlu bir uyku deneyimi yaşaması için puset örtüsü kullanabilirsin. Uyuduktan sonra üzerini örtmek ya da molalarda sarmak için mevsime uygun bir battaniye ve müslin örtü bulundurabilirsin.
- Çantana bol bol iç çamaşırı, alt-üst giysi, bebek bezi ve bez değişimi için alt açma minderi, ıslak mendil ya da pamuk ve pişik kremi koyabilirsin.
- Emzirme zamanlarında rahat etmek için bir emzirme örtüsü bulundurabilirsin.
- Bebeğini mama ile besliyorsan ya da ek gıda döneminde ise mama hazırlayabilmen için gereken beslenme gereçlerini çantaya ekleyebilirsin. Yedeği de bulunan bir adet biberon, mama, kaşık, kaynatılmış ılıtılmış su bulunan bir termos ve mama önlüğüne ihtiyaç duyabilirsin.
- Bebeğin alışıksa huzursuzluk anlarını kolay atlatabilmen için çantanda bir emzik bulundurabilirsin.
- Konaklamalı bir seyahat planladıysan her durumu göz önünde bulundurarak ağrı kesici ateş düşürücü bir şurup, ateş ölçer, burun aspiratörü, serum fizyolojik gibi sağlık malzemelerinden oluşan küçük bir çantaya ihtiyacın olabilir.
- Yolculuğu olabildiğince keyifli kılmak için oyuncak, çıngırak, kitap, diş kaşıyıcı gibi materyallerden yararlanabilirsin.
- Konaklamalı seyahatlerde ya da molalarda kullanmak üzere bir kanguru temin edebilirsin. Kanguru bebeğini konforlu bir şekilde taşımana ve bu esnada ten temasını sürdürmene imkan tanır.
Bebekle seyahat her anne için benzersiz bir deneyimdir. Yeni bir çevre ve dış uyaranlarla birlikte bebeklere katkısı da tartışılmazdır. O halde tüm kaygı ve tedirginliklerini bir kenara koyup bu eşsiz anın tadını çıkarmaya bak! Bebeğin huzursuzlansa da ağlasa da sevgi ve şefkatinle hepsinin üstünden geleceğini unutma! O halde, haydi valiz hazırlamaya! Valizini hazırlarken ihtiyaç duyacağın tüm anne bebek ürünleri için Deux Lapins’i ziyaret edebilir, hemen alışverişe başlayabilirsin!
Blog yazılarımız çok merak edilen sorulara kısa ve pratik cevaplar sağlamak amaçlıdır. Kendi okumalarımız, deneyimlerimiz ve araştırmalarımız sonrası tamamen fikir vermek niteliğindedir. Tüm anne ve bebeklerin kendilerine özgü şartlarına istinaden en doğru tavsiye ve uygulama önerilerine doktorlarına danışarak erişeceklerini hatırlatmak isteriz.