Bebeklerde emzik ve biberon kullanım süreci, anneleri en çok meraklandıran konu başlıklarından biri oluyor. Bebek ne zaman biberona başlamalı sorusu ve yanıtı ise en çok arananlar arasında. Bebeklerde biberon kullanımı yanlış mı ya da emzik zararlı mı gibi sorular da onu izliyor. Bu soruların yanıtlarını senin için araştırdık…
Biberon ve Emzik Kullanımı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Bebek bakımında uyku, beslenme ve oyun üçlüsü büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir büyüme sürecinde bu üçlü ve onların verimli olmasını sağlayan konfor detayları önemli. Bebek beslenmesinde de emzik, biberon, katı gıda ve anne sütü kavramları öne çıkanlar. Bu makalemizde senin için bebeklerde emzik ve biberon sürecini ele aldık. Bu konularda en çok merak edilenlerin yanıtların baktık….
Emzik Nasıl Bıraktırılır?
Bebeklerde emzik kullanımı konusu, çok değişken. Bazı bebekler, yenidoğan döneminde emziğe hemen alışıp hiç bırakmazken bazıları hiç almaz. Bazı bebekler sonradan emzik kabul eder ve bazıları da kısa bir süre sonra bırakabilir. Bebeğin emziği bırakması için ise 2-3 yaş ideal gibi görünüyor. Ancak burada bebeğin duygusal durumu, ihtiyaçları ve içinde bulunduğu değişim süreci mutlaka gözetilmeli. Bebeğe emzik bıraktırma süreci öncesinde bir hekime danışmak yararlı olabilir. Emzik bırakma kararını aldıktan sonra yapman gerekenleri hekim veya pedagog söylemeli. Zira, burada her bebeğe özel bir yaklaşım olmalı. Ama genel olarak emzik bırakma sürecinde dikkat etmen gerekenleri paylaşabiliriz:
- Bir uzman yardımıyla karar verildiyse bu konuda tutarlı ol.
- Emziğe ne sebeple ihtiyaç duyduğuna odaklanıp, bu ihtiyacı karşılamak üzere farklı bir plan geliştirebilirsin..
- Taşınma, hastalık ya da bebekte ve ailede olan bir değişim süreci söz konusu ise emzik bırakma konusunu ertlesen iyi olur.
- Kararlı ol ama kademeli olarak ilerlemeyi unutma.
- Emziğe biber sürme gibi geleneksel taktiklerden kaçın. Bunlar, hem işe yaramaz hem de bebekle aranızdaki duygusal bağı zedeler.
Bebeğe Emzik Nasıl Alıştırılır?
Emzirmeye başladıktan sonra iki emzirme arsasında sürekli mızmızlanıyorsa ve tok olmasına karşın emme isteği devam ediyorsa hekime danışarak emzik kullanımına başlamak düşünülebilir. Peki, bebeği emziğe nasıl alıştırabilirsin? Yalancı meme istemeyen bebeğe nasıl yaklaşmalısın? Bebeğin emziğe alışması için ayına uygun emzik tercih etmelisin. Karnı tok olduğu halde emme ihtiyacı olduğunda emziği teklif ederek alışmasına yardım edebilirsin. Emzik kullanma evresinde emzik askısı da önemli bir ihtiyaç olabilir. Müslin kumaştan güvenli ve konforlu bir emzik askısı kullanmayı tercih edebilirsin.
Yeni Doğan Bebeğe Hangi Emzik Verilmeli?
Bebeğin ayına uygun seçim yapmak, çok önemli. Bu dönemde yenidoğan emzik çeşitlerine bakabilirsin. Ayrıca delikli emzikler, bebeğin hava alması için de önemli.
Biberon Nasıl Temizlenir?
Biberon nasıl kaynatılır ya da temizlenir sorusunun yanıtı, bebeğin sağlığı için çok önemli. Biberonu her seferinde mama veya anne sütü artıklarından arındırmış olmak gerekiyor. Bu amaçla biberonu iyice çalkalayıp biberon sterilizatörü kullanabilirsin. Biberon ve parçalarını kaynar sudan geçirebilir ya da doğruda kaynayan suya atabilirsin. Bazı bulaşık makinelerinde biberon yıkama programı ve bölmesi bulunuyor, bu şekilde de temizlik sağlayabilirsin.
Bebeğe Biberon Nasıl Alıştırılır?
Annenin bebekten ayrı olmak zorunda kaldığı durumlarda anne sütünü sağıp saklama poşeti ya da şişesi içine koyup daha sonra bebeğe verilmek üzere uygun koşullarda saklaması gerekebilir. Bu durumda öz bakım yapan kişi, anne sütünü biberonla bebeğe verir. İlerleyen dönemlerde devam sütü ya da su da biberonla verilebilir. Tüm bu ihtiyaçlar için bebeğin biberon alması istenir. Peki, bebek biberonu almıyorsa, ne yapmalı? Bunun için yine düzenli olarak görüştüğün sağlık uzmanına danışabilirsin. Sağlık uzmanının tavsiyelerini dikkate alarak bebeğini biberona alıştırabilirsin. Burada anne memesinin yapısını ve anne memesinden emerken oluşan ritmik hareketi taklit edebilen biberon emziklerini kullanmak, işini kolaylaştırabilir.
Biberon Nasıl Bıraktırılır?
Biberon kullanımının 2,5 yaşından sonra yavaş yavaş terk edilmesi beklenir. Ancak bu şekilde süt içmeye, su içmeye alışan bebek, biberondan vazgeçmek istemeyebilir. Bu durumda biberona olan alışkanlığı konusunu gözlemlemek, buradaki esas ihtiyacını kavramak önemli. Yine sağlık uzmanından destek alarak adım adım biberon alışkanlığını bardak kullanımına dönüştürebilirsin. Biberondan bardağa geçiş evresinde mama önlüğü ve bebek önlüğü modelleri, sana yardımcı olabilir.
Senin için aklına takılan emzik nasıl bıraktırılır, bebeğe emzik nasıl alıştırılır, yeni doğan bebeğe hangi emzik verilmeli, biberon nasıl temizlenir, bebeğe biberon nasıl alıştırılır, biberon nasıl bıraktırılır gibi sorulara yanıt bulmaya çalıştık. Bebeğin için en iyisini bulmaya çalışırken onunla vakit geçirmenin güzelliğini ıskalama :)
Blog yazılarımız çok merak edilen sorulara kısa ve pratik cevaplar sağlamak amaçlıdır. Kendi okumalarımız, deneyimlerimiz ve araştırmalarımız sonrası tamamen fikir vermek niteliğindedir. Tüm anne ve bebeklerin kendilerine özgü şartlarına istinaden en doğru tavsiye ve uygulama önerilerine doktorlarına danışarak erişeceklerini hatırlatmak isteriz.