Gebelik döneminde anne vücudunda pek çok değişim yaşanır. Doğum sonrasında da değişim devam eder. Doğum ile beraber annenin hayatında önemli değişiklikler yaşanır. Bebeğin varlığı en büyük değişimdir. Önemli değişimlerden bir tanesi de bebeğin emzirilmesidir. Özellikle ilk kez anne olan bayanlar kadınlar için oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.
Doğum sonrası ilk altı ila sekiz haftalık dilim lohusalık olarak değerlendirilir. Bu süreçte emzirme göğüs bakımı oldukça önemlidir. Zira bebek ile anne arasındaki ilişki emzirme ile zirve noktasına çıkmaktadır.
Doğum sonrası gerçekleştirilecek olan göğüs bakımı ile memede ağrı ya da emzirirken memede acı gibi problemlerin yaşanması en aza indirilir.
Göğüs Bakımı Nasıl Olmalı?
Annelerin doğum sonrasında göğüslerinin bakımını sürekli bir şekilde yapmaları kendi sağlıkları ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Göğüs bakımında dikkat edilmesi gerekenler başlıca şu şekildedir;
Doluluk Hissi En Aza İndirilmelidir
Doğum sonrasında memeler süt ile dolmaya başlar. Doluluğun fazla olması durumunda meme gerilir. Bebek meme ucunu kavramakta zorlanır. Bu durum meme uçlarında tahrişe neden olur. Bu durumun engellenmesi için;
- Emzirme öncesi memeden biraz süt akıtılabilir.
- Bir el ile meme desteklenir, diğer el ile meme uçlarına doğru masaj yapılır.
- Ilık duş almak doluluk hissini azaltır.
- Süt sağmak doluluk hissini azaltır.
Uygun Emzirme Pozisyonu
Bebeği uygun pozisyonda emzirmek, meme ucunun bebek tarafından iyi bir şekilde kavranmasına neden olur. Bu sayede meme ucunda çatlak ve tahriş olmaz.
Meme Ucu Çatlaklarının Engellenmesi
Meme ucu çatlakları ve oluşan tahrişler, emzirme döneminde memede sızlama nedenleri arasında yer alır. Meme ucu çatlakları anneye acı verir.
Çatlak ya da tahriş nedeni ile oluşan memede sızlama probleminin giderilmesi için yapılması gereken çatlak ve tahrişi önlemektir. Çatlak ve tahrişi engellemek için yapılması gerekenler ise şu şekildedir;
- Emzirme esnasında bebeğin meme ucu ile beraber areolayı da ağzına alması sağlanmalıdır.
- Bebek, meme ile aynı hizada olmalı.
- Emzirme sonrasında, memeden bir miktar süt çıkarılıp meme ucuna sürülmeli ve kuruması sağlanmalı.
- Bebeğin göğüs üzerinde uyuması engellenmelidir.
- Çatlak ya da tahrişi gideren kremler de kullanılabilir.
Meme Temizliği
Meme temizliği için ılık su ve yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Meme ve meme ucunun kuru tutulmasına önem verilmelidir.
Memede Tahriş Oluşumu Engellenmelidir
Memede tahrişi engellemenin en etkili yolu sürekli aynı memeden emzirmemektir. Anne emzirme işlemin her iki memeden de faydalanmalıdır. Onar dakika ya da annenin belirlediği sürelerde her iki memeden sıra ile emzirme gerçekleştirilmelidir.
Tıkalı Süt Kanalları Açılmalıdır
Memelerin tam olarak boşaltılmaması nedeni ile süt kanallarında tıkanma görülür. Bu durumu engellemek için bebek sık sık emzirilmeli ya da meme içerisinde bulunan fazla süt sağılarak boşaltılmalıdır.
Tıkalı süt kanallarını açmak için ve göğüs bakımı için doğal yöntemler arasında yer alanlar şu şekildedir;
- Memede oluşan tıkanmayı açmak için son derece nazik ve yavaş hareketler ile memeye dairesel olarak masaj yapılır.
- Göğse ılık kompres uygulaması yapılır.
- Göğse soğuk kompres uygulanır.
- Bebeğin sıklıkla emmesi sağlanır.
- Bebeğin göğüs üzerinde uyuması engellenmelidir.
Doğru Sütyen Kullanımı
Özellikle doğum sonrasında doğru sütyen kullanımı göğüs bakımı için oldukça önemlidir. Dar ve sert yapılı sütyen kullanımı göğüslere zarar verir ve süt oluşumunu engeller.
Göğüs pedi kullanımı da göğüs bakımı açısından önelidir. Memenin ve meme ucunun kuru kalmasını sağlar.
Yeni Doğum Yapan Annelerin Göğüsleri Neden Acır?
Göğüs ucunda acı ve ağrı hissedilmesi, annelerin yaşadığı sorunlar arasında oldukça önemli bir yerdedir. Zira bu problem anne sağlığını etkilediği kadar bebek sağlığını da etkilemektedir. Emzirirken göğüs acısı pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenler başlıca şu şekildedir;
Memenin Dolması
Memenin dolu olması, bebeğin emmesini zorlaştıran en önemli etmendir. Doluluk memede ağrı ve acı hissine neden olur. Emzirme öncesi meme sağılarak biraz boşaltılır ve bebeğin rahat bir şekilde emme işlemini yapması sağlanır. Emzirme sonrası göğüsün boşalması ile acı ya da ağrı hissi ortadan kalkar.
İçe Dönük ya da Düz Meme Ucu
Meme ucunun yapısı nedeni ile emzirmenin ilk günlerinde acı hissedilebilmektedir. Bebek meme ucuna göre emme yöntemi geliştirdikçe bu sorun ortadan kalkacaktır.
Dil Problemleri
Bebek emme işlevini dil ve alt çene ile beraber gerçekleştirir. Dilde oluşan problemler emzirme zamanlarını acılı bir hale getirebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Emzirmenin Ani Olarak Kesilmesi
Emzirme birden kesilmemelidir. Giderek azalan düzeyde emzirme işlemi gerçekleştirilerek emzirme sonlandırılmalıdır. Aksi halde mastit ya da başka nedenler ile problemler yaşanabilir.
Emzirme pozisyonu
Bebeğin ve annenin rahat edebilecekleri en iyi pozisyonda emzirme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu sayede bebek meme ucunu çok daha iyi kavrar ve emzirme acısız bir şekilde gerçekleşir.
Emzirirken Acıyı Dindirmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Emzirirken göğüs ucunda acı ve ağrı olmaması için emzirme ve göğüs bakımında dikkat edilmesi gerekenler başlıca şu şekildedir;
- Bebek kucağa yan yatırılarak emzirilmelidir.
- Bebek memeye hafif alttan gelecek şekilde konumlandırılmalıdır.
- Bebeğin meme ucunu iyi bir şekilde kavraması sağlanmalıdır.
- Meme doğal pozisyonunda olmalıdır.
- Bebek meme ucuna dönük olmalı.
- Ağlayan bebek sakinleştirilmeli ve o şekilde emzirme işlemi gerçekleştirilmelidir.
- Dar sütyen kullanımından kaçınılmalıdır.
- Meme ucunu koruyan ve kuru kalmasını sağlayan ped kullanımına dikkat edilmelidir.
- Meme ucu sabun ve başka kimyasallar ile yıkanmamalıdır. Ilık su ve yumuşak temiz bir bez ile gerekli bakım sağlanmalı.
- Bebek sık sık emzirilmelidir. Bu şekilde memenin dolması önlemeniz ve ağrı oluşumunun önüne geçilir.
- Aynı memeden değil iki memeden de bebeğin emmesini sağlayın.
Emzirirken göğüs ucu acısı anne için son derece rahatsız edici ve ıstıraplı bir durumdur. Meme ucunda oluşan çatlak ve tahriş annenin ve bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bu neden ile göğüs ucu acısı üzerinde durulması ve giderilmesi gereken bir durumdur.
Emzirme ve göğüs bakımında kullanılabilecek bazı ilaçlı yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler kesinlikle doktor kontrolü ile gerçekleştirilmeli ve kulaktan dolma bilgiler ile herhangi bir ilaç ya da krem kullanılmamalıdır.
Göğüs ucu acısını geçirmek için kullanılan kıyafetlerin önemi de büyüktür. Göğüsleri sıkan sütyen ve kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Kullanılan kıyafetlerin ve iç çamaşırların nefes alabilen kumaştan olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca göğüs bakımına dikkat edilmelidir. Meme ve özellikle meme ucu temiz ve kuru tutulmalıdır. Ayrıca meme ağrıları yaşamamak için süt kanalları açık tutulmalı ve meme tam olarak boşaltılmalıdır.
Belirtilen uygulamalar ile göğüs ucu acısının önüne geçilebilir. Tüm uygulamalara rağmen göğüs ucu acısı geçmiyor ise uzman bir hekimden destek alınmalıdır.
Anne ve bebekler için gerekli olan hijyenik ve son derece sağlıklı ürünleri kullanıcılarına sunan Deux Lapins ürünleri kesinlikle incelenmeli ve kullanıcı için gerekli olan ürün tercih edilmelidir.
Blog yazılarımız çok merak edilen sorulara kısa ve pratik cevaplar sağlamak amaçlıdır. Kendi okumalarımız, deneyimlerimiz ve araştırmalarımız sonrası tamamen fikir vermek niteliğindedir. Tüm anne ve bebeklerin kendilerine özgü şartlarına istinaden en doğru tavsiye ve uygulama önerilerine doktorlarına danışarak erişeceklerini hatırlatmak isteriz.